Notaris onpartijdige deskundige bij echtscheiding

Scheiding in onderling overleg of scheiding voor de rechter uitvechten? Nog niet zo lang geleden was scheiden alleen maar mogelijk via een – vaak langdurige en kostbare – procedure bij de rechter, met elk een advocaat. Tegenwoordig kiezen steeds meer scheidende echtparen voor de nieuwe mogelijkheid van scheiden in onderling overleg. Scheelt veel frustratie en veel geld!

Scheiden in onderling overleg is erg geschikt voor stellen die hun scheiding zakelijk en redelijk ten opzichte van elkaar willen afhandelen. Dat heeft veel voordelen. Door belangrijke zaken zelf te regelen voorkomt u dat de rechter u iets onwelgevalligs oplegt. Het is ook beter voor de kinderen, zij merken dat u zonder ruzie er probeert uit te komen. U blijft ook na de scheiding hun vader en moeder. U bent niet langer bezig met het conflict maar met de oplossing er van.

Gedurende het proces helpen wij u bij het uitvoeren van uw huwelijkse voorwaarden en bij de verdeling van de spullen. In het vervolgtraject verzorgen wij de toedeling of overdracht van het huis en aanpassing van de hypotheek en van uw testament.


Procedure bij echtscheiding

Alleen als de verhouding binnen een huwelijk zo moeilijk is geworden dat langer bij elkaar blijven niet mogelijk is, dan is volgens de wet echtscheiding mogelijk. Als een van beide partners aangeeft dat daar sprake van is, volgt de rechter dat vrijwel altijd.

Als het gaat om het ontbinden van een geregistreerd partnerschap zonder kinderen begeleiden wij u met het maken van afspraken met elkaar. Die worden vastgelegd in een notariële akte: het scheidingsconvenant. Vervolgens schakelen wij een procesadvocaat in om het scheidingsverzoek met convenant formeel bij de rechtbank neer te leggen. Daarop spreekt de rechter de echtscheiding uit, de beschikking wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand.

Hoe werkt het?

Samen met ons maakt u een plan van aanpak. We maken samen met u afspraken over zaken die op korte termijn moeten worden geregeld. Daarna komen in vervolggesprekken de overige te regelen zaken aan de orde. Hoeveel gesprekken hangt af van de vraag of u een eigen huis heeft of een huurhuis, of u zelfstandig bent of in loondienst werkt, of u een eigen bedrijf heeft. Het hangt daarnaast ook af van de vraag of u samen bereid bent er snel uit te komen.
Tot slot worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een scheidingsconvenant. Het concept daarvan krijgt u beiden toegestuurd, waarna aanpassingen nog mogelijk zijn. Het convenant wordt uiteindelijk door u beiden en door ons ondertekend.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan hier ons contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.